logo
Menu Menu sluiten

Een tweedehands camera kopen voor de leukste foto’s en video’s

Veel mensen vinden het leuk om foto’s en video’s te maken. Hoewel je met de nieuwste smartphones vaak verbazingwekkend mooie plaatjes kunt maken, geven velen de voorkeur aan een camera om daarmee allerlei leuke foto’s en video’s te maken en die te delen met vrienden en familie of die thuis af te spelen op hun TV.

Jaren achtereen werden nieuwe camera’s steeds goedkoper. Als gevolg van het wereldwijde tekort aan microchips is die daling ongeveer een half jaar geleden echt gestopt en stijgen de prijzen, soms plotseling met tientallen procenten. Het is daarom een goed alternatief om een tweedehands camera te kopen waardoor je fors minder betaalt, maar het aankopen van een tweedehands foto- of videocamera brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. We geven je enkele praktische tips om een miskoop te voorkomen.

Op bezoek bij de verkoper

Koop bij voorkeur geen camera die je niet vooraf in handen hebt gehad. Tenzij je weet dat je de camera kosteloos kan terugsturen. Het beste breng je een bezoek aan de verkoper.

Neem geen hoog bedrag aan contant geld mee en kom samen met iemand anders. Mocht de verkoper dat vreemd of vervelend vinden, zeg dan gewoon dat je vriend(in) veel meer verstand heeft van camera’s en dat je hem of haar daarom even mee laat kijken. Misschien vind je het vreemd of zelfs een beetje brutaal maar probeer duidelijke en goede afspraken met de verkoper te maken over een testtermijn van bijvoorbeeld een week. In die periode kun je de camera uitgebreid testen en ontdek je eventuele gebreken. Je kunt bijvoorbeeld overeenkomen om een aanbetaling doen en de rest betalen als de camera geen gebreken heeft. Een dergelijke afspraak is uiteraard gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Originele papieren

Je wilt natuurlijk zeker weten dat je camera niet ouder is dan de verkoper zegt. En je wilt er ook van verzekerd zijn dat de camera niet gestolen is, waardoor jij als koper je wettelijk gezien schuldig maakt aan heling. Vraag daarom naar de originele aankoopbon/factuur en een eventueel garantiebewijs van de camera. Controleer goed dat je alle bijbehorende accessoires ontvangt die bij een camera horen zoals onder meer een usb-kabel, een oplader en een draagriem.

Visuele controle tweedehands camera

Inspecteer, als je samen met je vriend of familielid bij de verkoper bent, uitvoerig de buitenkant van de body. Zitten er krassen op de zoeker of op het scherm? Zijn de rubberen grepen ernstig versleten? Dergelijke gebreken hebben geen invloed op de kwaliteit van de foto’s en video’s, maar het zijn wel bruikbare argumenten tijdens je prijsonderhandeling van de camera. Wat van groter belang is voor de tweedehands camera die je op het oog hebt: de lensvatting van de camera moet schoon zijn zonder vetresten en geen deuken of krassen hebben. Hierdoor voorkom je dat je later problemen ondervindt als je je eigen lenzen wilt gaan gebruiken.

Neem een laptop mee

Neem bij je bezoek een laptop mee zodat je de sensor van de camera goed kunt controleren. Dit doe je door een foto te maken terwijl je de lensdop nog op de camera laat zitten. Kies hierbij voor een lage iso-waarde: ongeveer 100-200. Bekijk de foto op 100% op de laptop. Dode pixels zijn dan duidelijk herkenbaar door de afwijkende kleur in het zwarte beeld. Bij oudere camera’s zullen er zeker wat dode pixels zichtbaar zijn, maar dat hoeft beslist geen onoverkomelijk probleem te zijn. Zijn er vele dode pixels, zie dan af van je aankoop.

Eenzelfde controle doe je ook zonder de lensdop. Maak een foto van een egaal en goed-belicht onderwerp, zoals een witte muur of een strakblauwe lucht. Kies voor een hoge diafragmawaarde en bekijk de foto opnieuw op 100% op je laptop. Je ziet dan of er geen stof of vuil op de sensor zit en weet ook meteen of er wel of geen problemen zijn bij het wegschrijven van de foto’s op de sd-kaart of bij de koppeling tussen de camera en de laptop.

Controle van het objectief

Koop je een tweedehands objectief dan is het van belang om de buitenkant ervan goed te controleren. Krassen in de lak of grepen die beschadigd zijn vallen natuurlijk direct op. Controleer ook de kleine schroeven. Want daaraan zie je of de lens al een keer geopend is geweest. De focus- en zoomring moeten enige weerstand bieden maar wel soepel te hanteren zijn. Als ze té soepel draaien is de lens waarschijnlijk erg veel gebruikt.

Controleer het glas met een zaklamp of in het licht van een gewone lamp. Krassen en stof zie je dan het beste. Inspecteer zowel de voor- als achterkant en ook een eventueel filter. Stof is vaak relatief eenvoudig te verwijderen, schimmel in een lens is meestal lastig te verhelpen omdat het de lenscoating heeft aangetast. Een echt beschimmelde lens is onbruikbaar en bedenk dat nieuwe lenzen vaak nogal kostbaar zijn.

Controleer de scherpte van de lens door een foto te maken van een object met veel details, zoals tekstregels op een papier of een muur met bakstenen. De scherpte moet van links naar rechts gelijk lopen. Kies hiervoor een hoge diafragmawaarde en probeer bij een zoomlens verschillende brandpuntsafstanden uit.

Het is aan te raden om ook de autofocus grondig te testen. Dat geldt bij de aanschaf van een camera maar ook bij het kopen van een objectief. Het scherpstelproces van de door jouw gewenste tweedehands camera moet soepel verlopen. De lens mag niet te langzaam scherpstellen. Probeer verschillende autofocusstanden en test de minimale scherpstelafstand én het scherpstellen op het oneindige.

Neem uitgebreid de tijd

We zeiden het al: probeer met de verkoper een probeerperiode van bijvoorbeeld een week af te spreken. Wil de verkoper dat niet omdat hij of zij dan de camera aan je meegeeft zonder het (volledige) verkoopbedrag te hebben ontvangen, spreek dan af op een zaterdag of zondag en plan een paar uur in om de camera en lens uitgebreid te testen.

Bekijk hier de mooiste tweedehands camera's van dit moment
Tweedehands camera
Wissel.nl ReMarkt Monitoren