logo
Menu Menu sluiten

Tweedehands wasmachines - Waar moet je op letten?

Steeds meer mensen kopen geen gloednieuwe wasmachine, maar een tweedehands wasmachine. Gelijk hebben ze. Want de aanschaf van een tweedehands wasmachine kost minder dan een nieuwe wasmachine.

Een ander voordeel is dat met je aankoop van een tweedehands product bijdraagt aan een beter milieu. Want er worden minder grondstoffen waaronder allerlei metalen gebruikt, maar ook minder hulpstoffen zoals plastics en water. En er is bij aankoop van een tweedehands wasmachine minder verpakkingsmateriaal van karton en plastic nodig. Daar komt bij dat er minder milieuvervuilend transport per zeecontainer, vliegtuig en/of vrachtauto nodig is. Waar moet je op letten bij het aankopen van een tweedehands wasmachine? We gaan eerst in op enkele algemeen geldende factoren. Daarna stippen we kort enkele specifieke factoren zoals vulgewicht, toerental en dergelijke aan.

Leeftijd

Net als bijvoorbeeld bij een tweedehands auto is bij een tweedehands wasmachine de leeftijd van de motor van groot belang. Is de wasmachine al vele jaren oud dan zijn de motor en overige onderdelen meer belast en gesleten dan bij een wat jongere uitvoering. Bij een wat oudere wasmachine loop je het risico dat de motor en/of andere vitale onderdelen binnen niet al te lange tijd gerepareerd of vervangen moeten worden wat natuurlijk zorgt voor extra kosten. Dat geldt natuurlijk helemaal als je je tweedehands wasmachine kort na je aanschaf al weer moet vervangen. Uitgaand van een gemiddeld en normaal huiselijk gebruik is het daarom aan te raden om geen wasmachine te kopen die ouder is dan 5 jaar, ook al omdat er dan vaak geen reserve-onderdelen meer leverbaar zijn.

Aantal draai-uren

We pakken de tweedehandsauto er weer even bij. Bij de aankoop daarvan zie je op het dashboard het aantal gereden kilometers waardoor je weet in welke mate de motor is belast zodat je kunt inschatten wat de resterende levensduur is. De nieuwste generatie wasmachines heeft een vergelijkbaar dashboard waardoor je precies het aantal draai-uren van de betreffende tweedehands wasmachine weet en valt in te schatten hoe lang de motor nog meekan.

De wat minder jonge tweedehands wasmachines hebben een dergelijk dashboard helaas niet. Koop je je tweedehands wasmachine bij een particulier, bijvoorbeeld via een platform, vraag dan naar de leeftijd van de wasmachine, of ze hem nieuw hebben gekocht en informeer naar het aantal gezinsleden en het aantal wassen per week. Op grond daarvan kun je een goede inschatting maken van de kwaliteit van de motor en overige onderdelen. Als je toch aan het doorvragen ben: vraag meteen of de wasmachine in een droge omgeving, bijvoorbeeld op zolder, stond of in een vochtige en/of koude omgeving zoals een slecht geventileerde schuur. Duidelijk zal zijn: een wasmachine die in een goed geïsoleerde en droge omgeving heeft gestaan heeft minder te lijden gehad van weersinvloeden en zal naar verwachting langer meegaan..

Welk energielabel?

Net als veel andere elektrische apparaten moeten wasmachines voldoen aan Europese normen op het gebied van energieverbruik. Om je kosten te beperken en het milieu niet onnodig te belasten is het bij het kopen van een tweedehands wasmachine goed om te letten op het energieverbruik. Voor wasmachines gelden de volgende energieklassen: A, B, C, D, E, F en G. Hierbij is energieklasse A het meest energiezuinig en G het minst zuinig. Nu we het toch over het energieverbruik hebben: bij de aankoop van een tweedehands wasmachine is ook de duur van de wasprogramma’s van belang. De ene wasmachine doet langer over een bonte was of kookwas dan de ander en verbruikt daardoor meer energie en zorgt voor hogere kosten dan een andere wasmachine. De onderlinge verschillen tussen de nieuwe generatie wasmachines zijn op dit gebied trouwens niet enorm groot.

Algemeen

Van belang bij de aanschaf van een wasmachines is natuurlijk jouw hoeveelheid wasgoed en het aantal kleren dat jij en/of je gezin in de kast hebben hangen. Bij het berekenen van gemiddelden wordt er van uitgaan dat iemand elke dag schoon ondergrond aantrekt en om de twee à drie dagen andere bovenkleding aantrekt. Is iemand alleen (1-persoonshuishouding), dan volstaat meestal een tweedehands wasmachine met een vulgewicht van 5 kilo.

Voor het wassen ten behoeve van meerdere personen in een gezinshuishouden, helemaal met kleine kinderen, is het raadzaam om een wasmachine met een groter vulgewicht te kiezen. Vaak is er keuze uit de volgende vulgewichten: 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 12 kg.

Belangrijke algemene aandachtspunten bij het kopen van een tweedehands wasmachine zijn ook het toerental (van 1000 tot en met 1.600 toeren per minuut), het waterverbruik (hoe lager hoe beter), het centrifugeresultaat (beetje droog of echt droog) en het geluidsniveau.

Koop je een tweedehands wasmachine via een particulier, via een platform of in een online webshop, zoek ook dan op internet deze algemene informatie op en maak voor jezelf een lijstje met plussen en minnen. Overweeg je om een tweedehands wasmachine met een gereviseerde motor te kopen, vraag dan hoe oud die motor is en of en wanneer de motor gereviseerd/refurbished is door een erkende specialist. In dat laatste geval is het vaak mogelijk om garantie te krijgen op je aankoop en dat is wel zo prettig natuurlijk.

Bekijk hier de beste tweedehands wasmachines van dit moment
Tweedehands wasmachine
Wissel.nl ReMarkt Monitoren